Díjszabások:
Legfontosabb kérdés a hő és áramlástechnikai méretezés árazásának eldöntése során, hogy az Ön készüléke/készülékei egyedi kéménybe csatlakoznak (csak az adott ház/lakás használja):

Vagy pedig gyűjtőkémény (több épületszint is ugyanazon a kéményen/strangon van közösítve):

A különbséget az adja, hogy a számítás során közös ág esetén az összes készülék részt vesz az áramlásban így mindet számításba is kell venni, akkor is ha a kéményseprő (azt a rendkívül rossz gyakorlatot követve) csak az adott kémény ág valamelyik lakóját szólítja fel.

Egyedi kémény esetén: 20.000 Forint a méretezés kiszállással (Pest megyében), postázással, valamint az esetleg módosítást.

Gyűjtő kémény esetén: egy lakás 20.000 Forint + minden további figyelembe veendő épület szint 5.000 Forint, az ár tartalmazza a kiszállást (Pest megyében) és a postázást, valamint az esetleges módosítást. Gyűjtő kémény esetén minden esetben közös képviselői egyeztetéssel érkezünk a helyszínre, hogy az összes lakás egy kiszállással felmérhető legyen.

Kérjük megkeresés előtt mindenképpen érdeklődje meg, hogy Ön egyedi vagy gyűjtő kéménnyel rendelkezik, mert ha a felméréskor derül ki a gyűjtő kémény jelleg a munkát nem tudjuk elvégezni!

Szíves megrendeléseiket a vladarpeti44@gmail.com vagy a 06202782752 telefonszámon várjuk.

Kérem olvassa el az alábbi rövid tájékoztatót is amelyben választ kaphat leggyakrabban felmerülő kérdésekre! A leírások első sorban a hatóság által veszélyesnek minősített készülékekre vonatkoznak, új létesítés esetén ma már szerencsére precíz, jól számolható, jól dokumentált, biztonságos készülékek építhetőek csak be, így ezek tervezése jelentősen egyszerűbb feladat.

Hő és áramlástechnikai méretezés konkrétan mit jelent ez?

A gyakorlatban ez egy szabványosított számítási eljárást jelent, melynek lépéseit az MSZ EN 13384-1 és MSZ EN 13384-2 Magyar szabvány tartalmaz és kötelező érvényű új kémények létesítése, valamint a hatóság által veszélyesnek ítélt régi kémények felújítása során.

Mitől hőtechnikai?

Ön a tüzelése során akár tüzifát, akár földgázt éget el az égéstermék nagy mennyiségű vízgőzt tartalmaz, mely ha eléri a lecsapódási (harmatponti) hőmérsékletet savas kondenzvizet létrehozva roncsolja a korrózióra érzékeny kéményeket. Az épített tégla kéménynek a fugáit teszi tönkre, az alumínium kéményeket pedig elkorrodálja. Így ezen kéményeknél kerülni kell, hogy az égéstermék a harmatponti hőmérséklet alá hűljön.

Extrém esetekben korrózióra nem érzékeny kéményeknél is problémát jelenthet, ilyenkor ugyanis jégdugó keletkezik a kéményben, így a fagypont feletti hőmérsékletet minden esetben tartani szükséges.


Mitől áramlástechnikai?
Két fajta készülék lehetséges a méretezés során, az egyik ahol a készülékbe ventilátor van építve (turbós készülékek), mely biztosítja az égési levegő hozzávezetést és füstgáz elvezetést. Ez esetben a szükséges nyomást a ventilátor biztosítja így ellenőrizni szükséges, hogy a ventilátor által a kéményben létrehozott nyomás nagyobb-e mint a készülék nyomásigénye, a kémény áramlási ellenállása, valamint a szélnyomásból adódó nyomás.

A másik pedig ahol az égéstermék áramlás a füstgáz hőmérsékletének, sűrűségének és a külső levegő hőmérsékletének, sűrűségének különbségéből adódó nyomáskülönbség, melynek hatására a füstgáz a kéményen át kiáramlik, köznyelven huzat. Ennek a huzatnak kell nagyobbnak lennie, mint a készülék nyomásigénye, a kémény áramlási ellenállása, a levegő bevezetés nyomásigénye, valamint a szélnyomásból adódó nyomás.

Ezen utóbbi készülékek általában a nyílt égésterű készülékek melyekhez a folyamatos kielégítő légellátás érdekében szükséges hitelesített légbevezetőt alkalmazni.

Áramlástechnikailag azért szükséges a kéményt ellenőrizni, mert a nem kielégítő huzat füstgáz visszaáramlást okozhat, míg turbó készülékeknél a kazán elektronikája tiltja le a kazán működését.

Mitől méretezés?


A méretezés egy mérnöki számítási eljárás, melynek során a mérnökök előre meghatározzák egy szerkezet/rendszer jellemzőit és így a tényleg ahhoz szükséges eszközöket beszerelve építhetik ki megfelelően a rendszert. Ahogyan egy hídnál is előre határozzák meg a tartópillérek szükséges méretét és csak ez után kezdik építeni a hidat.

Nagyon rossz kéményseprői/kivitelezői gyakorlat, hogy előre mondják meg, hogyan kell kialakítani a kéményt és akármilyen légbevezetőt beépíteni,   és csak utána végeztetik el Önnel a számítást, ilyenkor mi már a megvalósult állapotot nem méretezzük, hanem ellenőrizzük, de ha  nem megfelelő, módosításokat kell javasolnunk, hogy megfeleljen a fent említett szabványnak. Ennek elkerülése érdekében mindenképpen javasoljuk, hogy amennyiben lehetőségük van rá, az előtt keressenek minket, hogy a kéményt átalakították/megvásárolták volna vagy légbevezetőt vettek volna!!!

A kéményseprők légbevezetést írtak elő nyílt égésterű készülékemhez nem mindegy milyet teszek fel, nem elég ha csak a szükséges légtömeg tud rajta áthaladni?

Ahhoz hogy a kémény huzata megfeleljen le kell győznie többek között a levegő bevezetés ellenállását is ami egy-egy légbeeresztőnél nagyon nagy különbségeket eredményez. Nem lehet eléggé hangsúlyozni nem az a fontos, hogy a tökéletes égéshez szükséges levegő be tud-e ármolni a légbeeresztőn, hanem hogy mekkora nyomásesés mellett tud beáramolni!

Példa ugyanazon gyártó két termékénél 40 m3/h térfogat áram mellett:
Aereco EAF 309, 13 Pa nyomásesés

Aereco EFA 580, 33 Pa nyomásesés

A két készülék tehát ami között árban nincs jelentős különbség, ellenállásban több mint 2,5-szörös ellenállást jelent ami hatalmas különbség ésez joggal jelentheti a számítás nem megfelelősségét. Sajnos nem is elég minden esetben egy darab légbevezető.

Nincs légbevezetőm, nem is szeretnék beépíteni, a kéményseprők nem írták elő ennek beszerelését, megfelelhet így a kémény?

Nyílt égésterű készülék mely a helyiség levegőjét használja mindenképpen rendelkeznie kell minősített légbevezetővel, mert a számítást csak ez alapján lehet pontosan elvégezni a fentebb mutatott diagramok miatt, melyek egyértelműen meghatározzák egy adott légbevezetőn a nyomás esést. Sajnos ha nem ilyen fajta légbevezetőkkel számolunk hanem például nyílászárókon át levegővel ellátott készülékekkel a számítást a kéményseprők nem fogadják el.

Beépítem a légbevezetőt ezek után szabadon áramlik be a friss levegő az épületbe. Nem lesz ez energetikailag gazdaságtalan?

Mindenképpen hangsúlyozni szükséges, hogy a nyílt égésterű készülékeknél nem az energetikai-gazdasági szempontok az elsődlegesek, ezek baleset veszélyes készülékek, melyeket 2018 óta egyáltalán nem lehet se beépíteni se cserélni. Ezért minden felújítás kérdésessé teszi, hogy érdemes-e bele vágni a kémény megfeleltetésébe, vagy pedig egy új kondenzációs kazánt szereltetnek be, esetleg egyéb alternatívát néznek.

Ezen készülékek hatásfoka egyéb iránt 80% körül van, szemben egy mai kondenzációs kazánéval aminek hatásfoka 95% körül van, így már csak ez végett sem beszélhetünk gazdasági szempontokról.

Maga a légbevezetőkön át történő légbevezetés pedig nem okoz külön költségeket, hiszen a földgáz eddig sem levegő nélkül égett el, 1 köbméter földgáz elégetéséhez 9,5 köbméter levegő szükséges, ez a levegő mennyiség eddig a nyílászárókon át pótlódott (ami már nem megengedett a nyílászáró cserék esetleges fokozottabb légzárásúra cserélése végett), innentől a légbevezetőkön át fog pótlódni.

Nekem fa nyílászáróm van/szellőző kürtőm van, ilyen esetben ugye nem kell légbevezető?

Jelen pillanatban a hatósági eljárás légbevezetés céljára kizárólag minősített légbeveztőket hajlandó elfogadni.

Mi történik ha nem felel meg az áramlástechnikai méretezés?

Ez esetben a rendszerbe bele kell nyúlni, turbós készülékek esetén ez szinte mindig a kémény átmérőjének bővítését jelenti, vagy pedig az égési levegő és füstgáz oldal szétválasztását.

Nyílt égésterű készülékek esetén, legcélszerűbb a levegő bevezetésének ellenállását csökkenteni kisebb nyomásesésű vagy darabszámra több légbevezető beépítésével. Ha ez nem elég kémény toldattal lehet hosszabbítani a kéményt a huzat növeléshez. Extrém esetben huzatfokozó ventillátort kell szerelni a kémény tetejére.

Mi történik ha nem felel meg a hőtechnikai méretezés?

Ebben az esetben csökkenteni kell  a kémény hőveszteségét szigeteléssel ami kőzetgyapot szokott legtöbbször lennia tűzállósága miatt. Ha ez nem lehetséges, vagy nem elégséges, korrózió álló bevonattal kell ellátni a kémény belső oldalát ez általában a híres Furán-Flex bélést jelenti.

Új építésű kémények már alapból csak korrózió álló kémények lehetnek és rögtön szigetelve vannak, felújításnál pedig a hatóságok általában nem szokták kérni a hőtechnikai csak az áramlástechnikai megfelelést, így a méretezés ezen része kevesebb jelentőséggel bír.

Több hibapont is szerepel a kéményseprők papírján, melynek egyik pontja a hő és áramlástechnikai méretezés. Ha megfelel a hő és áramlástechnikai méretezés akkor a kéményseprők jónak fogják minősíteni a kéményt?

Nagyon fontos, hogy mi az eljárásban nem hatóságként működünk közre. Nincs jogosultságunk egy kéményt megfelelőnek, vagy nem megfelelőnek minősíteni, csupán arra hogy a számítást elvégezzük. A megfelelő hő és áramlástechnikai méretezés nem jelenti a kémény automatikus megfelelőnek minősítését, azt a kéményseprők minősítik megfelelőnek és csak abban az esetben, ha minden hibapont teljesül.

Mire lehet szükség a felmérésnél?

Minden olyan dokumentáció (gépkönyv, műbizonylat, számla) ami a kazánról, kéményről, légbevezetőről rendelkezésre áll segítséget jelent nekünk. Meglévő kéménynél a legideálisabb, ha a kéményről rendelkezésre áll a kéményseprő ipari szakvélemény, illetve jó ha be tudunk jutni padlásterekre, lapostetőre stb. hogy a kéményt végig nézhessük.

Ezek hiányában a meglévő állapotot próbáljuk szemre vételezni tisztító nyílásokon minden helyen megnézni, hogy a lehető legpontosabban vegyük fel a kéményt, de a több épületszinten átmenő kémények pontos nyomvonalát (elhúzások, kitorkollás stb.) nehéz teljesen pontosan megállapítani, különösen ha a kötelező tisztító nyílások és megfelelő kémény kibúvó is hiányzik. Az ebből esetlegesen származó hibákat természetesen ingyen javítjuk, de a kéményseprők kérhetik az újra kiszállást és ez esetben ők a kiszállási díjat újra el fogják kérni.

Van valami amire még mindenképpen érdemes figyelni?

Nyílt égésterű készülékekkel (melyek a helyiség levegőjét használják el), egy légtérben elszívó ventilátor (mely leggyakrabban konyhai páraelszívó, vagy wc szagelszívó lehet) légtér összeköttetésben nem lehet, vagy csak olyan elektronikus reteszelő kapcsolás mellett, amely kizárja a két készülék egyidejű működését.

Az én gázkészülékem/ kéményem ,,X” éve hibátlanul üzemel, most egyszer csak rossz lett?

Az akkor átvett készülékek az akkori szabványoknak/előírásoknak megfeleltek. Az új létesítéseknél és hatósági ellenőrzések során már a 2013-ban életbelépő szabványoknak kell megfelelni, melyek többszörös biztonsági tényezővel kerültek meghatározásra és nem csak a közvetlen életveszély elhárítása, de a levegő optimális minőségének fenntartása is a cél, így könnyen lehet, hogy a 60-as 70-es 80-as 90-es 2000-es években jóváhagyott készülékek már nem felelnek meg, de az eljárás során a legújabb szabványnak kell őket megfeleltetni.