A mai modern hőszigetelések és egyre drágább épületgépészeti berendezések mellett, egyre hangsúlyosabbá válik, hogy az elhelyezett hőtermelők és hőleadók minél pontosabban illeszkedjenek az igényekhez.

A hőszükséglet számításokat tervrajzok alapján kiszállás nélkül(alaprajz, metszeti rajz) országosan 300 m2-ig 20.000 Ft-ért vállaljuk, kiszállással (csak Pest megyében és Budapesten) 30.000 Ft-ért vállaljuk.

Miért érdemes egy ilyen számítást készíttetni mikor a kivitelező nem is feltétlen kéri?
Mert a kivitelezés során az ára többszörösen megtérül!

Az alábbi rövid példán keresztül bemutatom hogyan:
– Vegyünk példának egyetlen helyiséget mondjuk egy amerikai konyhát: határolja egy padló alulról 5 cm szigeteléssel, 38 Porotherm klíma tégla külön hőszigetelés nélkül, felülről egy ferde tető 20 cm PIR habos szigeteléssel, 3 rtg. E-low bevonatos ablakok alumínium kerettel  4,2 m-es átlagos belmagassággal, 21 C-os tartani kívánt hőmérséklettel -15 C-os  külső hőmérséklet mellett és 47 m2-es alapterülettel, a konyha miatt plusz légcsere igénnyel, hidegebb kamra és közlekedő felöli belső falakkal.

Mi az amit ebből a kivitelező figyelembe vesz? Belmagasság, alapterület, a többi adatot pedig egyszerűsíti arra, hogy szigetelve van, ezért a légköbmétert 30 W-os hőigénnyel szorozza meg. A belmagasság ugye 4,2m X 47 m2-es alapterülettel X 30 W-os hőigénnyel= 5922 W

Ugyan a kivitelező is tudja, hogy ez el van túlozva, de inkább méretezzük túl abból nem lehet baj elven így marad. Baj nem lesz ugyan belőle, de ezt az Ön pénztárcája fogja bánni.

Mit mondunk mi? Teljesen alap a helyiség transzmissziós és filtrációs veszteségeit figyelembe veendő képletekkel, erre kifejlesztett szoftverrel mi így határozzuk meg, ezt a helyiséget.

 KÉP CSATOLMÁNY

Az így kapott eredmény pedig 2857 W.

A különbség tehát az ,,ököl számítás” és a valós fizikai számítás között 3065 W.

És hogy ez a plusz energia mennyi költséget jelent Önnek?
Radiátoros fűtés esetén kondenzációs kazánokra jellemző 55/45 hőmérsékletekkel 5922 W-os teljesítményű radiátor nem is létezik, ezért mindenképpen egy plusz radiátort szükséges beépíteni, 3065 W teljesítménnyel pl egy népszerű radiátor típus (Vogel & Noot) a 22K 900-2800 as model ad le ekkora teljesítményt, melynek lista ára 104. 499 Ft!

Ez egyetlen helyiség egyetlen radiátora! Padlófűtés esetén ekkora hőmennyiség többlet megközelítőleg 350 m többlet csövet eredményez, a helyiségigények pedig összeadódnak és ez miatt a végén a kellőnél nagyobb méretű kazánt vagy hőszivattyút választatnak Önnel, ami újabb több 100 ezer forintos költségeket eredményez!

Mi úgy gondoljuk egy új több millió forintos fűtési rendszernél érdemesebb, pár 10 ezer forintot rászánni egy mérnöki számításra, melyért felelősséget vállalunk.

Ha Ön is így gondolja várjuk szíves megrendeléseiket:  


vladarpeti44@gmail.com

06202782752

Vladár Péter okl. gépészmérnök, épületenergetikai tanúsító
MMK G: 13-16239, MMK TÉ: 13-66101